Perspektiv på Sverige

on

Ett halvår har gått sedan Coronan slog till med buller och bång. Många har varit isolerade medan andra vandrat fritt och till synes oberörda. Sverige har polariserats i vi och dom grupper – för och emot Folkhälsomyndigheten mer eller mindre. När man vill ha lite perspektiv på saker och ting är det bra att läsa litteratur som ger andra perspektiv än de egna, resa runt i världen (vilket varit omöjligt) eller åtminstone titta på fler nyhetskanaler.

När man tittar på en kanal, sitter i en stad i en egen lite vrå är det lätt att tro att det perspektiv man har är det enda.

Jag var i Berlin i helgen för att träffa min dotter och hennes ”flat mate” som behövde komma ifrån efter en ganska hård lock down i UK. Hon hade tur som fick bo i Christchurch nära havet och därför kunde gå ut och springa den timme om dagen som det var tillåtet att vara ute. Men nu när samhället öppnat igen finns det andra saker som bör jämföras med Sverige. I UK arbetar man trots coronan, väldigt många hemifrån medan andra finns på arbetsplatsen med väldigt lite att göra. Staten går in och ersätter 80% av lönen för alla (flera andra länder har gjort detsamma, Tyskland, Norge….) och resten får företagen stå för. Detta för att inte företagen ska gå omkull. I Sverige ersätter man lönen på olika nivåer men med en väsentligt skillnad, den anställde får inte jobba på den del som är ersatt. Det innebär att man stödjer den anställde som får vara hemma med full lön medan företagen faktiskt får en dyrare timkostnad per anställd.

Tänk om vi hade kunnat fika och kompetensutveckla oss

Jag funderade över vårt företag och vad skillnaden skulle ha varit om man fått vara på jobbet trots att det inte funnits lika mycket att göra. Det hade varit en fantastisk möjlighet för kompetensutveckling och hinna med det som man aldrig gör annars. Mer fika tillsammans, mer förberedande arbete och så vidare. Både fika, gemenskap och kompetensutveckling sägs vara bra för hälsa och välmående. Jag är benägen att tro att det kan vara kontraproduktivt att stanna hemma men full lön utan någon social samvaro och utan att känna sig behövd. Men det är klart, har man familj kan det vara fint – eller inte om man kliver varandra på tårna. Annars är ensamhet inte att förorda för god hälsa. En annan baksida är alkohol och det våld i familjer som det medfört. De som arbetat i offentlig sektor har ofta varit på jobbet eftersom lön eller permitteringsstöd, hackat som malet det är våra skattepengar. Men i privat sektor där går det tydligen inte an för det är skillnad på folk och fö (retagare).

Finns det verkligen någon som tror att majoriteten företagare i Sverige sitter på en skattkista och bara utnyttjar medarbetarna?

Nu står många butiker tomma och flera företag har gått omkull. Det betyder att man hur som helst måste stänga om man inte klarat av en tid utan kunder. Flera blir arbetslösa men så bra att ingen utnyttjades eller? Det har varit mycket intressant att jämföra hur andra länder hanterat pandemin i jämförelse med oss. Just hemkommen från Tyskland där man har munskydd (ni vet det där som Tegnell säger att vi svenskar inte förstår hur man ska sätta på sig) när man är inomhus i butiker, restauranger, taxi, hotell, flygplatser men inte när man går eller sitter utomhus. Och kan man tänka sig, tyskarna höll avstånd även när de hade munskydd på. Är man inne på en restaurang eller liknande lämnar man sina uppgifter så att staten kan spåra alla som varit i närheten om någon fått Covid under samma tid.

I Sverige får vi själva ta ansvar och ringa runt alla vi kan ha tänkas mött. Hur vet vi vilka? Hur orkar en Covidpatient göra det?

Jag tycker det har varit förmånligt att ha så pass öppet som vi haft i Sverige men att ha munskydd och inte minst att ge svenska folket faktabaserad information hade varit välkommet. Den senaste fadäsen från FHM är ett skämt; att ta bort flera tusen positiva tester för att de hade för hög sensitivitet (vilket brukar uppskattas) – inte från de dagarna då testerna genomfördes utan nu i efterhand – och därefter gå ut och säga att vi har färre som insjuknat än våra grannländer. Hur IQ befriade tror man att svenska befolkningen är?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.