På begäran ska jag ta upp en del av mina erfarenheter när det gäller kolhydrater. Tyvärr möter jag alltför många människor som blivit rädda för att äta kolhydrater och dragit på sig svältreaktioner som följd. De oroar sig i första hand för att bli tjocka eller sjuka.
Vitt raffinerat socker blev kolhydrater
Upprinnelsen var artiklar med slutsats att vitt raffinerat socker i stora mängder bör undvikas. Av någon anledning kom sedan benämningen ”socker” att även inkludera brunt socker. Det gick inte särskilt lång tid därefter innan ”socker” även kom att innefatta godis, bakelser, kakor, läsk och i princip allt som var sött. Till sist blev ”sockerarter” även rubrik för fruktos, sackaros, galaktos….ja kort sagt ”vitt socker” kom för många att bli synonymt med kolhydrater.
Vetenskapliga artiklar är avgränsade
När amatörer läser vetenskapliga artiklar är det som f-n läser bibeln. Allt blir negativt och farligt. Men inte minst verkar man glömma bort vilken grupp de vetenskapliga studierna syftade på. Om studier görs på äldre pensionärer med fetma, för att ta ett exempel, kan det rimligen inte gälla för unga friska.
En höna av en fjäder
Ej heller kan termen socker göras synonymt med allt som är sött. Dylik skrämselpropaganda gynnar endast de som säljer produkter som inte innehåller socker. Men som så ofta är man duktig på att marknadsföra sina ”nyttiga” alternativa produkter på bekostnad av många, framför allt unga, människors numera rädsla för att äta pasta, potatis, ris, frukt, bröd, mejeriprodukter och annat som innehåller kolhydrater.
Mer i detta ämne följer för nu får det enligt min mening vara nog med kommersiella tricks.
Att träna utan kolhydrater är som att simma utan vatten