Kolhydrat rädsla – en höna av en fjäder

yvonnelin_kost_kolhydrat_ortorexiPå begäran ska jag ta upp en del av mina erfarenheter när det gäller kolhydrater. Tyvärr möter jag alltför många människor som blivit rädda för att äta kolhydrater och dragit på sig svältreaktioner som följd. De oroar sig i första hand för att bli tjocka eller sjuka.

Vitt raffinerat socker blev kolhydrater

Upprinnelsen var artiklar med slutsats att vitt raffinerat socker i stora mängder bör undvikas. Av någon anledning kom sedan benämningen ”socker” att även inkludera brunt socker. Det gick inte särskilt lång tid därefter innan ”socker” även kom att innefatta godis, bakelser, kakor, läsk och i princip allt som var sött. Till sist blev  ”sockerarter” även rubrik för fruktos, sackaros, galaktos….ja kort sagt ”vitt socker” kom för många att bli synonymt med kolhydrater.

yvonnelin_kost_pepparkaka

Vetenskapliga artiklar är avgränsade

När amatörer läser vetenskapliga artiklar är det som f-n läser bibeln. Allt blir negativt och farligt. Men inte minst verkar man glömma bort vilken grupp de vetenskapliga studierna syftade på. Om studier görs på äldre pensionärer med fetma, för att ta ett exempel, kan det rimligen inte gälla för unga friska.

En höna av en fjäder

Ej heller kan termen socker göras synonymt med allt som är sött. Dylik skrämselpropaganda gynnar endast de som säljer produkter som inte innehåller socker. Men som så ofta är man duktig på att marknadsföra sina ”nyttiga” alternativa produkter på bekostnad av många, framför allt unga, människors numera rädsla för att äta pasta, potatis, ris, frukt, bröd, mejeriprodukter och annat som innehåller kolhydrater.

yvonnelin_kost_ortorexi_äpple

Mer i detta ämne följer för nu får det enligt min mening vara nog med kommersiella tricks.

Att träna utan kolhydrater är som att simma utan vatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.