Fet av fett – verkligen?

glassMan hör titt som tätt kommentarer om att man inte borde äta fett, i alla fall inte fel sorts fett. Varför? Jo för att det sägs att det är onyttigt. Varför då, kan man undra och argumenten låter inte vänta på sig. Förhöjd risk för hjärt – och kärlrelaterade problem men inte minst, man sägs bli fet av fett. Vissa menar till och med att fettet sätter sig direkt på vissa platser på kroppen såsom att pommes sätter sig på armarna. Uppfattningarna om att man blir fet av fel fett har resulterat i att smör och margarin utesluts medan avokado och lax är den ”fettkälla” man som regel accepterar på tallriken. En svaghet i resonemanget är att man inte anger mängd utan bara fett=fet.

Fettdebatten saknar alltför ofta konkret information om sannolikhet att drabbas av fetma eller hjärtinfarkt. Hur mycket fett är för mycket? Gäller detsamma för 1.90 lång 17-åring som 7 årig flicka? Informationen är ofta enkelspårig och saknar ett helhetsperspektiv. Påståenden saknar även information om andra möjliga felkällor som kan tänkas ligga bakom ohälsa. Kanske var det rökning och alkohol och inte fett som vad huvudorsak till hjärtinfarkten hos grannen som menade att det var den feta kosten? Det vore även önskvärt med information om eventuella friskfaktorer som kan motverka ohälsorisker. Ett exempel är regelbunden fysisk aktivitet och/eller uthållighetsträning som anses vara gynnsamt för att hålla hjärta och kärl i trim. Övervikt är exempelvis ingen självklar riskfaktor i sig då visat sig att risken för hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar är större hos inaktiva normalviktiga än aktiva överviktiga.

lax

När det gäller risken för att bli fet så handlar det som vanligt om antal kalorier in respektive ut. Ett markant överskott dag efter dag leder till viktökning oavsett var kalorierna kommer ifrån.

Falska samband och generella slutsatser dragna från avgränsade vetenskapliga studier är vilseledande. Om en studie på överviktiga som överdoserar med 1000 Kcal fett går upp i vikt efter betyder inte det att alla blir feta så snart de äter fett. Ibland lönar det sig att vara kritiskt granskande och undersöka vem som vinner på att skapa fettskräck i samhället. Forskare inom fetma? Producenter av fettsnål kost? Norsk lax? Dags att avliva ovetenskapliga slutsatser som ofta faller på sin egen rimlighet eller……

om jag blir fet av fett – blir jag då söt av socker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.