Maträtt eller energikällor?

yvonnelin_kost_räksoppaMaträtter finns det recept på

Vart tog våra maträtter vägen? Plankstek, pizza, Minestronesoppa, pannbiff med lök, pölsa, isterband med dillstuvad potatis, Waldorf Sallad, ungsbakad Gös, spagetti och köttfärssås, köttsoppa, Wallenbergare, pannkakor, ungsbakad falukorv, ost & skinksallad, grillspett……lyser med sin frånvaro när man börjat tala om proteinkällor, sockerfällor och tillsatser. Idag komponeras en måltid genom att välja bort vissa energiformer medan andra läggs till. Broccoli, morötter, avocado, lax och humus – vad heter den rätten?

yvonnelin_kost_ceasarsallad

Må hända blir det en bra näringsriktig sammansättning men vad händer psykiskt när vi komponerar måltider? Vad händer när vi gör kaloriberäkningar och näringsöverslag? Vad händer när det blir för lite energi (det vill säga vi blir väldigt snart hungriga igen)? En ung kvinna sa till mig att hon var så rädd för att bli hungrig på fel tid. Vem för övrigt kan säga sig ha kontroll över hur mycket energi vi behöver innan man börjat att äta? Finns det någon i denna värld som minns hur man sov, kliade sig i huvudet, bytte position eller blinkade och som mot den bakgrunden vet hur mycket energi vi gjort av med? Finns det någon som verkligen tror att det finns två exakt lika dagar där man förbrukar exakt lika mycket energi? Om inte, hur kan det då komma sig att många lever efter regeln att ha samma energiintag varje dag? Hmmm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.