Wellness och hälsa

on

Ibland kan man få lite huvudbry när termer används på olika sätt såsom exempelvis ordet Wellness. När jag skrev min bok med samma titel fanns ingen vedertagen definition men det jag då föreslog har blivit konsensus i världen med några få undantag. Wellness är ett tillstånd som lägger en mental komponent till Fitness. Det handlar om att må bra fysiskt och psykiskt med andra ord.

Funderingar en lördag

Vissa lät istället kategorisera ordet som produktbeskrivande exempelvis wellnessshcampo eller wellnessmaskiner (Technogyms varumärkesbeskrivning).

Ett annat ord som ställer till det är ordet hälsa som även det beskriver ett slags helhetsvälmående. Problem uppstår när man gör ”icke-sjuk” likvärdigt med hälsa, sjukvård lika med hälsovård eller kallar screening för diagnostisering för hälsomätningar. Hälsa och wellness innehåller positiva egenskaper medan sjukvård med tillhörande yrkeskategorier innebär patologi och sökande efter ohälsotillstånd och sjukdom.

Wellness – för kroppen, själen och livet

Att inte vara ledsen betyder inte att man är glad. Att inte vara sjuk betyder inte att man har hälsa och än mindre wellness. Något att fundera på en helgdag kanske.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.