Förlust av muskelmassa

Risken för sarkopeni, minskad muskelmassa, ökar med stigande ålder. Redan vid 40 – årsåldern börjar muskelmassan att minska för att eskalera efter 60 år vilket är en väsentlig anledning till att äldre blir svagare. Mejeriprodukter innehåller vad som anses vara gynnsamt för att upprätthålla muskelmassa, nämligen kalcium, fosfater, vitamin D och proteiner. När det gäller proteiner är det först och främst proteinrika livsmedel som innehåller aminosyran leusin som rekommenderas.

När jag läser en hyfsat ny vetenskaplig rapport i ämnet (Du, Oh, & No, 2019) inser jag att allt det man behöver få i sig är vad de med ortorexia atletika undviker. Kött som är rikt på protein och leusin ratas av majoriteten och så även mejeriprodukter i allmänhet. Komjölk har ersatts med havremjölk för att undvika fett, yoghurt äter man inte eftersom det innehåller socker, ost innehåller för många kalorier och glass är otänkbart eftersom det innehåller både fett och kolhydrater.

Grönsaker, grönsaker, grönsaker…..ensidig kost.

Samtidigt är målet för de flesta ortorektiker att få en muskulös kropp (något man kallar vältränad). Detta ska uppnås genom ”bra” kost och träning och redan här kan vi säga att kosten är undermålig för ändamålet. När det gäller träning är det ortorektiska mantrat att man måste träna för att förtjäna att få äta, med andra ord tränar man först på en energifattig kropp vilket självfallet sänker träningsprestationen.

I tillägg till all den träning man gör så lyser återhämtningen med sin frånvaro. Återhämtning i form av mat, sömn, vila från energihöjande aktivitet och balanserad kost hör inte till ortorexins vardag. Eftersom man inte klarar av att hoppa över träning försvåras den proteinsyntes och tillika muskeluppbyggnad som var avsikten med styrketräningen. Varför gör man detta kan man undra men svaret är ganska enkelt, man tränar för att minska sin ångest.

Att ångesten är ett resultat från obalanserad kost och träning förnekar man eftersom, ” att äta onyttigt och vila” inger mer skräck än vad kunskap ger insikt.

Så för en åldrande eller ortorektisk kropp är mejeriprodukter något som man kan ha nytta av när man vill behålla sin muskelmassa och styrka.

Referens: Du, Y., Oh, C., & No, J. (2019). Advantage of diary for improving aging muscle. Journal of Obesity and Metabolic Syndrome, 28(3), 167-174.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.