Vad är psykisk hälsa?

on

Ibland kan man undra över hur myndigheter och organisationer kommer fram till olika definitioner. Syftet med en definition är att förtydliga vad man menar men ibland så verkar det gå åt pipan som man säger. Folkhälsomyndigheten är inte känd för sin tydlighet och än en gång har man lyckats göra det mer snarare än mindre obegripligt.

PSYKISK HÄLSA är nämligen paraplybegrepp och rubrik för PSYKISK OHÄLSA och PSYKISKT VÄLBEFINNANDE. Jag har lite svårt att få ihop detta. Borde inte hälsa och ohälsa vara varandras motsatser? Följande står att läsa om definitionerna som för övrigt tagits fram i samverkan med Socialstyrelsen, SBU och Sveriges Kommuner.

Folkhälsomyndigheten (till startsidan)

Psykisk hälsa

Psykisk hälsa är ett paraplybegrepp som omfattar psykiskt välbefinnande, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd. Begreppet används för alla dessa fenomen.

Psykiskt välbefinnande

Psykiskt välbefinnande handlar om att kunna balansera positiva och negativa känslor, att känna tillfredställelse med livet, att känna mening med livet, ha goda sociala relationer, engagemang, och att utveckla och uppnå sin potential. Det handlar även om att kunna känna njutning, lust och lycka. Psykiskt välbefinnande kan ses som en grundläggande resurs för att kunna bemästra livets olika svårigheter.

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är ett samlingsbegrepp för tillstånd av olika svårighetsgrad och varaktighet. Hit hör psykiatriska tillstånd, men även vissa psykiska besvär.

För att försöka reda ut vad man försöker att kategorisera kikade jag även på WHO:s definition som verkade handla mindre om vad man känner och mer om vad man borde kunna göra för sig själv och samhället. Politiskt färgad med andra ord.

WHO:s definition av psykisk hälsa

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga sina egna möjligheter, klara av vanliga påfrestningar, arbeta produktivt och bidra till det samhälle som hen lever i. Psykisk hälsa är alltså inte detsamma som frånvaron av psykisk sjukdom.

Så gick det till: definitioner från FHM och WHO

Jag kommer nog att definiera hälsa och ohälsa på mitt alldeles egna sätt fram tills det man klarat ut det där med olika rubriknivåer, internationell konsensus och inhämtat lite djupare och politisk ofärgad information om vad hälsobegrepp står för.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.