Rädsla för att göra bort sig

on

Socialfobi eller Social Anxiety Disorder – SAD numera kallat social ångest, är ett tillstånd som karakteriseras av rädsla att känna sig granskad, bedömd och göra bort sig inför andra. Jag har tidigare beskrivit den sociala ångest som förekommer inom ortorexi som du kan hitta i sökfunktionen nedan. Det här inlägget kommer därför att handla om generell social ångest som vanligtvis debuterar under barn- eller ungdomsåren.

Social ångest innebär ett stort lidande och betydande inskränkningar i det vardagliga livet. Självklara företeelser som att gå i skolan, åka kommunalt, delta i idrott, gå på fester, bio eller resa kan vara mycket obehagligt eller omöjligt för de som har SAD.

Svårt att vara så synlig som kvinnan på bilden

Känslan av att bli bedömd med risk för att göra bort sig kan innebära att man anammar en rad säkerhetsbeteenden för att undvika situationer där man kan bli granskad. Exempel på säkerhetsbeteenden kan vara att man går längst husväggen på en folkfylld gata, sitter på stolen närmast gången om man går på bio och alltid har koll på var utgång är och tillika en möjligflyktväg. Men även andra mer subtila säkerhetsbeteenden förekommer såsom att sminka sig hårt, bära solglasögon eller keps för att inte synas tydligt.

Den ångest som den drabbade upplever kan leda till rodnad, svettningar, skakningar, förlorad ögonkontakt för att nämna några symtom. Dessa symtom leder även till att man känner ännu kraftigare ångest då man tror att det syns och innebär att man gör bort sig.

Det viktigaste budskapet är att man kan få hjälp. En bra start är att börja med en psykofysisk kartläggning såsom wellnessanalys.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.