Konfirmations bias

on

Ett systematiskt tankefel som ibland görs inom forskning är konfirmationsbias. Man tenderar exempelvis till att bedöma artiklar som styrker ens egna teorier högre vilket inte är gynnsamt om det gäller så kallad peer-review. Peer-review är när en forskare är tillsatt för att granska en annan forskares vetenskapliga studie.

Konfirmationsbias är även vanligt i dagens ortorexi-påverkade samhälle. Om man exempelvis tror på LCHF ja då lovordar man alla åsikter, rapporter och artiklar som stödjer metodens förträfflighet. Är man rädd för fett läser man allt som stödjer att fett är dåligt men inte minst så följer många med ortorexi bloggare som är detsamma. Man talar ju samma språk vilket bekräftar att man ”tycker rätt” och det sänker oron för stunden.

Den kortsiktiga konsekvensen är mindre ångest nu men bias och själva problemet kvarstår.

Mer om ortorexi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.