Protein vid negativ energibalans

on

Traditionella rekommendationer för proteinintag är riktade till aktiva elitidrottare inom styrketräning, inte att förväxlas med glada motionärer som gymmar. För elitidrottare inom styrkegrenar som ska gå ner i vikt är det väsentligt att viktnedgång sker i fett och inte muskelmassa vilket skulle riskera att tappa i prestationsförmåga. Den vanliga rekommendationen för proteinintag för dessa atleter är 1,8 – 2,7 g/kg.

Men dessvärre tas det sällan hänsyn till den aktives kroppsammansättning och flertalet studier baserar rekommendationer på personer med normalvikt. Vissa studier pekar på att ett intag av 2,3 – 3,1g/kg fettfri vikt förebygger minskning av muskelmassa. Det har även visat sig att det är en fördel att minska fettintag och inte kolhydrater för de som ligger lågt i fettprocent. Men, inte lägre än 20% fett av det totala kaloriintaget rekommenderas (Helms, Zinn, Rowlands & Brown, 2014). Författarna menar även att en långsam viktminskning på 0,7% av kroppsvikten per vecka är betydligt viktigare än intag av protein för att bibehålla sin fettfria vikt vilket innefattar muskelmassa.

Ju snabbare och intensivare viktminskning, desto mer förlorad muskelmassa med andra ord.

En annan viktig poäng är att detta gäller aktiva idrottare inom styrkekrävande discipliner som måste uppvisa sin prestationsförmåga i tävling. Inte att förväxlas med de som vill visa upp sina muskler på bild.

Referens:

Helms, E Zinn, Rowlands, D., & Brown,S. (2014). A systematic review of dietary protein during caloric restriction in resistance trained lean athletes. Intnl. J. of Sports Nutrition, 24, 127 -138.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.