Känslosvall eller känslokall?

on

Utan känslor vore vi inte människor så låt oss vara glada för att vi har hela kartoteket fullt med valbara känslor som passar för stundens upplevelse. Vi är genetiskt kodade för känslor men vilka situationer som framkallar specifika känslor tolkas olika av olika individer. En händelse kan med andra ord tolkas på olika sätt och det beror på både kunskap och erfarenhet.

Hur vi hanterar känslor som uppkommer är ett helt annat kapitel som även det beror på vem som upplever känslan. Vissa väljer att visa sina känslor utåt medan andra håller dom för sig själv. Båda tillvägagångsätten kan vara problematiska eftersom man exempelvis inte alltid bör visa sin ilska men inte heller trycka ner sina känslor och spela något annat än vad man känner.

Barn har lätt att uttrycka positiva känslor utåt och mår därför bra av positiv feedback som väcker välmående. Tonåringar är knepiga varelser, kända för sina känslosvall men långt ifrån alla visar vad de känner. Framför allt håller tonårsflickor ofta inne med sina känslor när de umgås med vänner men agerar utåt i hemmet. Pojkar väljer däremot att dryfta känslor med vänner med dölja mer i hemmet.

Problemet med att trycka ner sin känslor för mycket är att de ofta leder till ångest, depression och stress. Att agera för mycket när man blir arg kan å andra sidan anses vara ett problematiskt beteende som inte uppskattas av omgivningen.

Ett sätt att bearbeta och reglera sina känslor är genom omvärdering. Den händelse som givit obehagliga känslor kan kanske betraktas ur ett annat perspektiv? Kanske finns det fler förklaringar än en? Ett sätt som däremot fungerar illa är att negligera känslan genom att sätta fokus på något annat.

Må bättre nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.