Psykisk misshandel

on

Kontinuerlig psykisk misshandel under uppväxten kan resultera i depression och/eller problematiskt beteende som gör att man får svårare att klara av det dagliga livet. Man filtrerar det mesta som händer i svarta färger och allt som man tar till sig går i moll. I de fall någon säger något positivt skrivs det om till negativt genom att man exempelvis tänker att personenen inte menar vad hen sa utan bara säger det för att vara snäll. Problematiska beteenden är exempelvis att inte kunna anpassa sig i vanliga sociala sammanhang genom att man beter sig på ett udda sätt.

Mycket handlar om hur man väljer att hantera de situationer man utsetts för. I de fall man väljer att omvärdera vad man tycker och står för för att undvika repressalier leder detta ofta till alltmer nedstämdhet. En annan väg är att helt enkelt inte visa vad man känner vilket i sin tur leder till problematiska beteenden. Psykisk misshandel leder ofta till en smärta som man bär inom sig till skillnad mot fysisk misshandel som ofta leder till externa beteenden som att bli arg exempelvis. Ilska kan i sin tur leda till problematiska och våldsamma beteenden.

Att omvärdera sina ståndpunkter är självfallet i sin ordning men för att det ska bli hälsosamt bör det ligga goda argument till grund för att ändra sin uppfattning. Att vara principfast i alla lägen är inte alltid en bra väg eftersom det stöter på patrull i det sociala samspelet. Den som är stark kan alltid rucka på sina principer och omvärdera sin tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.