Attribution och depression

on

Attributionsteorin handlar om hur vi analyserar människors beteenden. Teorins pionjär Fritz Heider (1958) med flera efter honom har studerat det sunda förnuftets tänkande i ett led för att förstå vardagshändelser. När vi betraktar en persons beteende tenderar vi till att tillskriva personen en inre orsak såsom att hen gör det på grund av sin läggning med andra gånger tillskrivs beteendet yttre orsaker.

Ett exempel är i skolan där man kan tillskriva en persons lyckade tentamen till dennes intelligens och smarthet medan ett eventuellt misslyckande kan förklaras med yttre omständigheter såsom att provet var otydligt, tiden för kort eller lärarens brister.

När man är deprimerad tillskriver man andra personer på följande sätt – man lyfter deras personlighet vid framgång och skyller deras misslyckande på andra saker. Men när det gäller en själv, ja då är misslyckandet brist på intelligens och framgång bara tur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.