Om ultra processad mat i ny studie

on

Svenska Dagbladet refererade till en nyligen publicerad studie (Lane et. al., 2024) som i SvD hade rubriken ”Ultraprocessad mat pekas ut som orsak till britternas ohälsa”. Den vetenskapliga artikeln hade rubriken Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epideminological meta-analyses”. SvD citerar Amanda Hamilton, en nutritionist som säger att dieten är orsaken till högre vikt och hälsoproblem. Hamilton är nutritionisten bakom TV-serien The great Brittish Diet”.

SvD beskriver problemet som brittiska låginkomsttagare har när frukt och grönt är så pass mycket dyrare än ultra-processad mat. Sedan skriver man mest om problemet med fetma trots att studien tar upp 32 olika ohälsofaktorer på grund av att överviktsproblematik tilltalar läsaren kanske. Hur som helst, sambandet som man ser mellan ultra-processad mat och fetma är svagt och innebär lika stor risk som det är mellan ultra-processad mat och depression. Risken är större att få ångest.

Det är så vanligt att man börjar att tala om näring och vips så går man över till att prata om fetma. Det blir minst sagt missvisande så vill man läsa studien i sin helhet finns referensen nedan.

Men när barn minskade ultra-processad mat och övergick till näringsrikare mat så fick dom färre hål i tänderna. Men självklart är det vettigt att minska intag av ultra-processad mat av flera anledningar som artikeln visar. Något att fundera över för alla som äter ultra-processade proteinbars.

Lane, M. M., Gamage, E., Du, S., Ashtree, D. N., McGuinness, A. J., Gauci, S., … & Marx, W. (2024). Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses. bmj384:e077310

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.