Anorektiker och Bulimikers hjärnor kör över aptit

yvonnelin_hypothalamusAtt ätstörningar leder till nedsatta hjärnfunktioner är ingenting nytt men nu har forskare från Colorado upptäkt att anorektikers och bulimikers hjärnor kan köra över den vanliga neurala ordergången och motstå hunger.

Anorektiker och bulimiker använder andra nervbanor

Hypotalamus är den struktur i hjärnan som hos friska människor som påverkar aptit och motivation (det senare även från framlobens planeringsområden). Men hos de med anorexia och bulimi tar andra nervstråk över och hämmar de vanliga impulserna, något som man brukar kalla Mind of Matter.

Varför vissa kan stå emot hunger

yvonnelin_neuronsAtt hitta svar på frågan varför en del äter och andra inte när de är hungriga är nog så intressant. Forskningsteamet genomförde en funktionell magnetröntgen på 26 friska och 26 sjuka personer som fick sockerlösning. Man fann att de med ätstörningar hade vida förändringar i de banstråk som reglerar hunger-belöning, framför allt i den vita massan (nervtrådar som koordinerar kommunikationen mellan olika nervceller i hjärnan).

Referens; http://www.neuroscientisknews.com/research-news/brains-those-anorexia-and-bulimia-can-override_urge-to-eat

2 kommentarer Lägg till din

  1. prinsessananna skriver:

    Åh, länken fungerar inte. Kan du lägga upp en ny länk eller kanske skriva ut referensen? 🙂

    1. linyvonne skriver:

      Jag märkte det och förstår inte riktigt varför eftersom hela tråden finns med. Ska undersöka närmare.

Kommentera