Julmat är inte onyttigt

yvonnelin_risgrynsgrotJulmaten har ett oförtjänt dåligt rykte menar jag och har medhåll från Livsmedelsverkets experter. Både sill och lax innehåller hälsosamma fetter och självklart är även brysselkål och andra grönsaker rika på näring. Så vad är problemet egentligen?

Näring eller energi

Vi tenderar till att förväxla ”näring” med ”energi” när många undermedvetet tänker att julmat riskerar att ge viktökning.  Men viktökning handlar om att få i sig för mycket energi (läs kalorier) och det i sin tur handlar om att man fortsätter att äta alltför mycket. Så länge man slutar när man är mätt är det oftast frid och fröjd med vikten.

Jul är en tradition med mat och återhämtning

uk-christmas-foodFör övrigt är ett par dagars julmat inte en överhängande risk för fetma. Risken är istället att man bantat för mycket (eller tänker börja att banta den andra januari) och därför vräker i sig långt över mättnadsgränsen och i ett par veckor snarare än dagar.

Kommentera