”Bara vara här och nu”

on

Yoga kom som en befriare för många som levde i en hektisk värld. Snabbt spred sig ord som ”bara vara” och ”här och nu”. Man tränade sina Asanas, andades som en eldfågel eller Dark Vader och talade om att vända sina tankar inåt. Man skippade som regel Yama och Niyama eftersom etik och moral skiljer sig mellan Indien och Väst. Istället lät man omfamna de fysiska inslagen i Asanas för att de passade väl in i vårt fysiska samhälle. Andningens energiflöden Pranayama tränades och sedan kom den befriande fas där man skulle koppla ifrån sina sinnen och bara vara.

stan_yogaFå yogar som Stan & Gina

Stan och Gina, driver Kaia yogastudio i New York. Stan hade planerat att fria till Gina i Sverige där han var på besök hos oss och Gina skulle komma efter.   Inget yogiskt lugn direkt när Stan insåg att Gina glömt sitt pass och missat flyget. De två vigdes trots allt och vigde därefter sitt liv åt yoga.   Med läraren Patabi Jois har de tålmodigt övat och övat praktiskt och teoretiskt under många år.

Yoga innefattar mer än svett och meditation

yogasanskritDen österländska filosofin är omgiven av mystik och för många är föreningen av kroppsrörelse, andning och medvetande revolutionerande och befriande. För andra inte lika så. Medan vi modifierar positionerna så att alla når ner till golvet, görs få förenklingar när det gäller andningen. Det eld- och ujajjiandas, intermittent och forcerat om vartannat, utan hänsyn taget till de effekter som andningen kan medföra. Oro avfärdas med att det är ”gifter som renas” och emotionella reaktioner som ”det ska vara när spänningarna släpper”. Den upplevda euforin sägs höra samman med insikt.

Hyperventilering och eufori

Efter 40 år med österländsk träning vågar jag rekommendera intensivkursare att fundera över om känsloyttringarna är syrebrist, oro ett resultat av höga koldioxidhalter och att koppla bort våra sinnen möjligen kan vara vägen till verklighetsfrånvaro. Ett psykotiskt tillstånd med andra ord för den som inte vet hur man kommer tillbaka, något som dessvärre fler än en fått erfara. Ödmjukhet för andningens och medvetandets stilla gång är mitt råd.

Tålamod och respekt

patience-fishingDen som vill förstå den österländska mystiken bör nog börja med österländsk historik och filosofi. Annars är det lätt att man tror att andning är andning, massage är massage och här och nu är här och nu.  Och ve och fasa om någon tror att Astangayoga är till för att bränna kalorier…….Om ishockey är ett spel på grönt gräs med rund boll, ja då kan kanske yoga vara en fettförbrännare och stresshanterare….

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.