Feta gravida får skadade barn

Så lät det nästan på nyheterna när den nya studien från Karolinska presenterades. Att det var svaga samband hördes knappast men forskaren fick i alla fall flika in att sockerskatt vore kanske en bra idé.

Ätstört eller övervikt?

De som går upp rejält (över de i genomsnitt 12 kg som är norm) under graviditeten brukar göra det på grund av vätskeökning. Andra kanske ”passar på” att överäta när det inte syns. Om så är fallet talar det för ett stört förhållande till mat, kanske förorsakat av diverse förbud som man nu inte kan hålla när energibehoven ökar på grund av en graviditet. Samtidigt ska vi inte låta oss luras av att de som inte går upp de cirka 12 kg som behövs gör något bra. Tvärtom man svälter möjligen och då även barnet.

Studier med kontrollerat energiintag

Det är dags att vaska fram vetenskapliga studier där man haft två grupper som fått lika stort energiintag (i förhållande till deras behov) där endast den ena gruppen fått socker i sin kost. Detta för att se om det är socker och inte det ökade kaloriintaget som förorsakar viktökning.

Kommentera