The white death

on

Efter socker kommer salt

När sockerdebatten hade ett uppsving för cirka 50 år sedan följdes den av en saltdebatt. ”The white death” var ett bland många skrämseluttryck som man använde redan på den tiden. Nu är vi där igen. WHO varnar för höga intag av salt och går ut med rekommendationer för att minska intag med 30 % innan 2025.

Vem är i riskzonen?

Som vanligt glömmer man tydligheten i att riskerna (även här plack i kärlen och hjärtproblem) gäller långvarigt bruk för medelålders personer med kraftig övervikt eller fetma.  Unga, friska personer är inte den grupp som riskberäkningen gäller i första hand.

Saltbrist är lika illa som överskott

När man får i sig salt håller kroppen kvar vätska för att späda ut koncentrationen av natrium. Det gör att blodvolymen ökar vilket ökar belastningen på hjärtat. Det kan även göra att man känner sig ”plufsig” vilket de flesta inte tycker är en angenäm känsla. Men, men, men saltbrist är farligt så att börja utesluta salt är en riktigt dålig idé. Såsom jag skrivit så många gånger förr; lagom är bäst. Salt på maten är inte farligt men man bör undvika att hälla på halva saltkaret.

Sluta räkna

Att stirra sig blind på exakt vilken mängd man får i sig varje dag är närmast att betrakta som sjukligt och risk för ortorexi. Det kan leda till tvång. Ät vanliga maträtter, sjung och var glad så gör du det bästa för din hälsa.

Kommentera