Är gå bättre eller sämre än att springa?

on

En fråga som har diskuterats mycket är huruvida det är bättre att gå än att springa. Tyvärr har diskussionen kantats av olika uppfattningar som egentligen inte berott på att man varit oense utan att man helt enkelt talat om olika saker. Den ena har kanske tänkt på vad som är bäst för hjärta och kärl, en annan för vikt och en tredje för kondition.  Tacka vet jag filosofen Thoreau som likställde en morgonpromenad med en välsignelse för dagen. Det var annat än påståendet att man får bättre fettförbränning om man promenerar före frukost.

Förvillande forskning

Men så har vi dessa studier som kan förvilla läsarna. Bland annat en som visade att promenader var hälsosammare än löpning. Åter igen vet man inte vad som ryms i begreppen, denna gång ”hälsosammare”.  Vad man menade var att risken för hjärtbesvär (slutsatsen dragen från att blodtrycken gick ner) minskade mer vid gång än vid löpning vilket hade testats under en sexårsperiod av en grupp forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory. Man menade att löpning hade sämre resultat. I vilket avseende kan man undra?

Måste man analysera mera?

Ack ja. Tänk om de som springer har syftet att förbättra sin aeroba förmåga / uthållighet kort och gott. Man kanske inte ger ett skvatt för vare sig riskminskning eller vikt utan helt enkelt vill springa fortare, längre och mer kuperat. Kanske bara för att det känns bra att springa.

Konsten att njuta av livet

Jag brukar vilja göra handvolter när jag ser en äng men inte för att vare sig bränna kalorier, få starka ben eller se på himlen från en udda kroppsposition. Släpp detaljerna och du kan som en glad motionär troligtvis njuta betydligt mer av livet än om du djupdyker i myoglobin, magnesium, mitokondrier…………………………

Kommentera