Konsten att boosta sin självkänsla

Självkänslan är som en liten larmklocka som ringer när något är fel. Skalan från svag till låg går från att känna sig värdelös till att känna sig väldigt värdefull: Ytterligheter är oftast ohälsosamt och även extremt god självkänsla kan gå överstyr. Det kan möjligen övergå i en slags narcissism där vi tror att vi förmer än vår medmänniskor. Som så ofta är lagom att föredra.

Olika grund för att boosta sin självkänsla

Prestationsinriktad självkänsla är relativt vanligt. Vi sätter upp mål och känner oss stolta och värdefulla när vi når våra mål ibland inte ont anande om att vi höjer ribban mer och mer. Det krävs en ökning för att vi ska boosta självkänslan och dessvärre kan den dala när vi minskar våra egna krav.

Relationsbaserad självkänsla är när vi styrs av andra människors uppfattning om oss. Vi gör vad vi kan för att klä oss rätt, säga rätt saker, tycka som andra och bete oss som vi tror att andra vill att vi ska bete oss. Vi gör det för att bli bekräftade och det ger verkligen ett lyft för självkänslan att få positiva kommentarer och omdömen.

Att vila omdömet om sig själv på vad andra tycker kan vara ohälsosamt

Men ibland kan det bli för mycket och rent av destruktivt. Vi sänker vår självkänsla kanske för att vi inte bjöds till festen, vi kände oss utanför eller för att vi inte  fick lika många Likes som senast när vi la upp en bild. Det finns så många anledningar till att sänka sig själv om man bara utgår från vad andra tycker. I grund och botten bör man odla sin egen självkänsla genom att bilda sig en egen uppfattning om sig själv och den värdegrund man vill vila sig mot.

Oanade möjligheter för den som vågar

Under alla år som jag arbetat med träning och rådgivning har jag kommit fram till en viktig slutsats. Alla människor är unika och har sin alldeles egen inre potential till att lyfta sig själv. Tro på din förmåga och du kommer att se vilka oanade möjligheter det ger.

Kommentera