BBC mäter och ger fitnessålder

on

Gästinlägg av Anatoli Grigorenko, PhD

Det är svårt att göra bra TV om hälsa. Det är lätt att göra något för tråkigt eller något för fånigt. BBC är rättvist känt för sin i högsta grad kvalitativa TV-produktion. Det slumpade sig för oss att hamna på en av intressanta hälsoprogram just på BBC. Läkare och forskare hade skapat ett kanon koncept med mängd av mätningar och följt av hälsoprogram för olika programdeltagare. Ett liksom Ylabkoncept på tv. Det är klart att man tittar extra noga då.

Mätningar och hälsoprogram

Programmets upplägg byggdes delvist på att, efter genomförda vetenskapliga tester, tala om för varje deltagare vad deras ”kroppsålder” var.  Åldersbeskedet var tänkt att provocera de berörda och motivera de att bli yngre (komma till sin rätta ålder) genom att ändra sina vanor och blir mera hälsosamma.

Ålder efter fitnessnivå

En kvinnlig 45-årig deltagare fick enligt tv-programmets tester besked att hennes kroppsålder var 67. Från en utbildad och erfaren åskådare som man uppfattade sig, kändes detta rätt rimligt. Hög fettprocent, låg styrka och kondition, etc… Nu var det tur av en 49-årig före detta polis som hade kontorsjobb och en fyraårig son. Förvåning och frustration hos undertecknad (utbildat och erfaren åskådare) kände inga gränser när denna deltagare fick, enligt tv-programmets tester lägga till 43 år till sin ålder. Siffrorna som belystes på en stor skärm framför denna fd polis tryckte visade anmärkningsvärd 92! Hans kroppsålder enligt tv-läkarna var 92…

Man undrade självfallet över hur långt själva skalan sträckte sig för tv-läkarna. Hur kom de fram till ålder 92 hos en person som är mitt i sin karriär, har ett litet barn och har tidigare varit en polis. 

Mycket märkliga slutsatser

Det blev inte en bättre upplevelse av programmet efter det att en 67 år gammal och till synes mycket överviktig kvinna fick beskedet 73 i sin kroppsålder. Logiken, erfarenheten och utbildningen kände sig besegrade av hemliga beräkningar och röda siffror bakom den prestigefulla BBC-logotypen.

BBC är ett varumärke med ansvar

Det är svårt att göra bra hälsoprogram på tv. Den förhoppning jag hade när jag upptäckte detta program gick upp i rök efter beskedet om 92 års ålder till denna fullt kapabla 49 år gamla mannen. Jag kunde lätt acceptera 70 men nästan fördubbla hans ålder kändes helt fel…särskilt när de visade en del av hans mätvärden då man känner till referenserna.

Doktorer Chris van Tulleken och Mike Trenell bör göra om detta och göra rätt… Om och endast om det inte för sent för att upprätthålla trovärdighet för bra hälsoprogram som de försöker skapa och lyckas till en stor del i och för sig.

Kommentera