Undrar om psykisk ohälsa smittar?

Jag har länge funderat över hur bra det egentligen är att man visar medkänsla och nedstämdhet när någon mår dåligt psykiskt. Det är den naturliga reaktionen om man är en människa med empati men är det stödjande eller kan det ge motsatt effekt? Med andra ord, kan det få personen att må sämre?

Psykord och uttryck

Den som är ledsen vill sällan ha råd utan kanske främst ett lyssnande öra och gott så. Man bör skilja mellan medmänskligt stöd och behandling. Det senare kräver nog mer handfasta råd över hur man tar sig vidare. Jag förundras över alla som jag träffar som verkar känna till alla facktermer inom psykologin. Idag talas det om ”redskap”, ””bubblor”, ”affekt”, ”dissonans”, ”projicering” och ”hjärnspöken”. Det sistnämnda är ett märkligt uttryck som i min mening bara gör verkligen än mer diffus. För vem råder på spöken?

Tacka vet jag fakta.

Kommentera