Bra för själen bra för kroppen

on

Meditation är en av österlandets äldsta traditioner som man menat vara bra för både kropp och själ. En förenklad variant som mindfulness har spridit sig som en löpeld genom västvärlden och meditation är långt ifrån lika mystiskt som det ansågs vara för ett tiotal år sedan.

Bra för hjärtat

Nu menar man enligt en vetenskaplig artikel publicerad i Journal of the American Heart Association den 28 september 2017,  att meditation även minskar risken för hjärt- och kärlproblem.  Enligt Dr John Denninger på Benson-Henry Institute of Mind Body Medicine kan meditation förbättra olika hjärtfunktioner men även öka motivationen för andra aktiviteter som är gynnsamma för en bra hjärt/kärlstatus.

När jag hör dylika påståenden dyker frågan om vad exakt är det som förbättras och om andra beteenden förändras, är det då dessa som bidrar till bättre hälsa? Men inte minst undrar jag över vilken typ av meditation som avses. Single pont? Complexity?  Västerländsk snabbkurs igen? Svaren finns i artikeln. men den som vill lära sig meditera får nog sänka takten och inse att det är ett livslångt lärande.

Meditation görs ofta i passivt sittande. Själv föredrar jag aktiv meditation. Jag kommer att ge lite exempel på några övningar. Vi startar med en passiv. 

Stå still med händerna på magen (vänster överst för kvinnor och tvärtom för män). Tänk dig att du andas ut genom vänster näsborre och att luften fortsätter längs vänster överarm, underarm och ned mot vänster hand. Andas in med fokus på höger hand, underarm, överarm och längst halsen in i höger näsborre. Fortsätt övningen med fokus på att hitta en rund cirkel där halva är in- och halva är utandning.  Tre till fyra minuter eller en timme……

 

Kommentera