Pojkdröm som rann ut i sanden

on

En av de intervjuade personerna i Aftonbladets Landet Ätstörd berättade om hur han förlorade sin livs chans. Han var kontrakterad i NHL men Ortorexin kom i vägen och hans karriär fick ett abrupt slut efter lite tid i ryska ligan och Luleå.

Ortorexin vann mot NHL

I ett obetänksamt ögonblick (eller var det medvetet) utdelade hans tränare ett träningsstraff inför hela laget för att han hade gått upp i vikt. Något slog slint i huvudet och han började toksvälta genom radikal minskning av energiintag och dramatisk ökning av träning. En blandning av anorektiskt och ortorektiskt tänk med andra ord.

Som förväntat rasade prestationsförmågan och karriären tog så småningom slut. Utan den berömmelse och förmögenhet som så ofta blir resultatet när man spelat i NHL. Berättelsen är inte ovanlig och inte heller frågan som jag ställer. Varför i hela friden vägs hockeyspelare varje vecka? Är man fortfarande kvar i 70-talstänk och att minskad vikt ger en relativ styrkeökning eller vad handlar det om? Tror man inte att killarna klarar av att sluta äta när de är mätta?

Mäta utan att veta ställer till problem

Problemet med vägning är att väldigt få tränare har access till referensvärden för fettprocent. Det finns en brytpunkt när den minskade fettvikten istället leder till minskad prestationsförmåga. Fettvikt är även specifikt för varje idrott och spelarposition gällande vilken nivå som är optimal. Tyvärr har tränare sällan koll på detta. Man förlitar sig istället på dietister/kostrådgivare som har mer kunskap inom dieter och ofta mindre inom idrott. Nog om idrottens fysiologi.

Offentlig bestraffning bygger inga lag

Så var det idrottspsykologi. Vem kom på den urusla idén med offentlig bestraffning? Vem saknade kunskap nog för att se att killen gick ner sig mentalt och fysiskt? Man kan bara undra…….

Dessutom ska fysisk träning aldrig betraktas som ett straff. Träning är alltid en förmån som hör hemma som belöning.

Läs Jonathans berättelse 

Kommentera