Minnet sviker mer än vi tror

on

Människan minne är faschinerande. Inte enbart för att vi kan lagra så ofantligt stora kvantiteter av information och händelser utan kanske ännu mer för att vi faktiskt är väldigt dåliga på att minnas. Det gäller framför allt vårt episodiska minne, det vill säga vårt minne av olika händelser som vi upplevt.

Redan år1964 genomförde en forskare vid namn Ian Hunter ett minnesexperiment där en grupp psykologer ombads att återge ett möte de deltagit i två veckor tidigare. När uppgifterna jämfördes med det inspelade mötet visade det sig att de utelämnat cirka 90 procent av de punkter som diskuterats. Mer än hälften av vad man återgav var dessutom fel.

Sensmoralen i detta är att vi bör skriva minnesanteckningar och sluta käbbla med respektive om vem som minns rätt.

Sannolikheten att båda minns fel är större än att någon minns rätt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.