Klimatångest

Som förväntat har man nu antagit termen ”klimatångest” inom ramen för psykologi. Detta efter det att psykoterapeuter börjat ta emot patienter som uppvisar tecken på ångest över det klimathot som föreligger. Man är helt enkelt rädd för jordens undergång vilket skapar skräck.

Liknande skräck har förekommit i olika religiösa sekter där det i vissa tragiska fall lett till kollektivt självmord för att undkomma domedagen. Ångest grundar sig i upplevelsen av ett annalkande hot som man är oförmögen att undvika. Det torde gå osagt att ett hot ter sig än mer verkligt desto fler som uttalar sig om det. I dessa tider är media och politik full av miljöhot och nu är det alltså dags för att skapa en terapiform för detta.

Det behövs mer information om vad man faktiskt kan göra på individnivå, det vill säga fokus på lösningar dämpar ångest utan att man för den skull ignorerar själva problemet. 

Mer om Helhetshälsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.