Vad är VO2Max?

on

Den som mäter sitt maximala syreupptag, på cykel eller löpband, får även veta inom vilka pulsintervaller man bör träna för att nå olika mål. 

AEROB KAPACITET påverkar vår uthållighet

För att muskelcellerna ska kunna producera ATP, en  fosfatförening som behövs för allt muskelarbete, blir effekten betydligt bättre med tillgång till syre. Det finns ingen begränsning på tillgången till syre i luften man andas utan själva begränsningen ligger i muskulaturens förmåga att ta upp det syre som cirkulerar i blodbanorna.

Påverkande faktorer på vår uthållighet

För detta krävs ett bra kappillärsystem, det syrebindande proteinet myoglobin samt tillgång till muskelcellernas energistationer kallade mitokondrier. Alla dess tre påverkande faktorer påverkas till det bättre när man tränar aerob träning eller konditionsträning som det kallas i allmänna ordalag.

Alla vill VI undvika mjölksyreansamling

I och med att resurserna stärks kommer musklerna bli alltmer effektiva på att ta upp syremolekyler som ska till cellerna. Ju hårdare vi arbetar desto  mer syre behövs vilket är just vad som sker när vi springer fortare och fortare eller i uppförsbackar. Ibland ökar vi belastningen så till den grad att musklerna inte hinner med att ta upp tillräckligt med syre samt forsla bort slaggprodukter. Vi börjar att ansamla mjölksyra och när vi når en kritisk gräns (anabola tröskelvärdet) går det snabbt utför. Benen blir som bly, andningen är skyhög och vi tycker inte att det är särskilt angenämnt längre.

VAD ÄR Maximalt syreupptag?

Maximalt syreupptag innebär att man nått sin gräns för vad kroppen kan ta upp oavsett om vi ökar belastningen ytterligare. Att mäta VO2Max kan vara bra när man vill få fram sina träningszoner för olika träningsmål. Men inte minst vill många få reda på vid vilken pulsgräns man inte bör överstiga, man vill undvika ackumelering av mjölksyra helt enkelt.

Nu räcker det inte enbart med lokala operatörer utan vi behöver även ett starkt hjärta som ska pumpa runt det syrerika blodet. Så länge man är frisk är varken hjärta eller lungor någon begränsande faktor för att förbättra sin uthållighet. Regelbunden träning med rätt intensitet (pulsnivå), duration (träningstid) och frekvens (hur ofta vi tränar) är vad som gäller.

Den som tränar hårdast vinner oftast inte utan det gör den som tränar smart. Att mäta är att veta. 

Läs om VO2Max

2 kommentarer Lägg till

 1. Evalena Mählqvist skriver:

  Jag tror det där skulle vara toppen att kombinera med HRV-träning för att även kunna kontrollera och reglera hjärtrytmvariationen och autonoma NS?!

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej Jag har inte arbetat särskilt mycket med hjärtats frekvensvariation men känner väl till det eftersom det ofta används inom elitidrotten. Kan vara ett bra komplement för eliten. När vi på Ylab gör profiliering och kravanalyser för specifika idrotter har vi ett ganska omfattande testbatteri med flera olika fysiologiska och psykologiska variabler. Det finns så mycket intressant att mäta men ibland måste man avgränsa till det nödvändigaste. Det brukar bli dyr mätapparatur dessutom 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.