Känslor eller tankar först?

on

Trots att känslor påverkar i princip de flesta beslut vi tar är mycket av emotionsvetenskapen höjt i dunkel. Det finns en rad framstående forskare som lagt fram olika teorier och det som går som en röd tråd genom diskussionerna är vad som kommer först: känslan, tolkningen eller de fysiologiska reaktionerna.

Vissa menar att de fysiologiska reaktionerna kommer först som exempelvis när vi börjar skaka av rädsla. Skaket först och rädslan därefter (James-Lang teorin). Andra menar att känslan kommer först, exempelvis rädsla, och därefter sker de fysiologiska reaktionerna såsom handsvett, hög puls, kort andning med mera (Cannon-Bard teorin).

Schachter-Singer teorin menar istället att den fysiologiska reaktionen kommer först men den måste tolkas av högre funktioner som därefter identifierar känslan. Vetenskapsmannen Lazarus menar å sin tur att tanken initierar en samtida fysiologisk och psykologisk respons. Exempelvis tolkar du en situation som farlig, blir rädd och väljer därefter att fly eller fäkta.

Mycket kan sägas om emotioner. Det vore väl inte särskilt konstigt om det mesta i hjärnans bansystem kan gå i olika riktningar? Ibland tolkar vi först medan andra gånger är det känslan som verkar komma innan vi hunnit förstå vad som händer.

Nåja, det viktigaste är väl trots allt att vi berikats med både känslor och förnuft som förslagsvis bör användas i rätt dos och sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.