Mat är en knepig sak

on

Få saker är så laddade som mat i dessa tider när vi gått från allätare till allvetare. När man säger att vegetarianer har en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, typ2 diabetes, vissa cancerformer som finns det ett vetenskapligt belägg för det. Men en viktig detalj, det beror inte på vad de exkluderat utan på vad de inkluderat i sin kost.

Mer grönsaker, baljväxter, fullkorn och nötter snarare än mindre kött med andra ord. Det gäller att ha koll på om vi får positiva effekter eller undviker negativa effekter dessutom. Att äta citrusfrukter betyder att jag får i mig c-vitaminer men vad blir den positiva effekten? Vanligtvis talar vi istället om C-vitaminbrist vilket kan ge skörbjugg för att ge ett exempel på vad vi undviker.

Att spendera merparten av sin tillvaro för att försöka undvika sjukdom och tidig död verkar vara ett ganska trist liv. Man går ju omkring och är rädd hela tiden.

Photo by Dan Gold 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.