Våld mot kvinnor

on

Jag hade nätt och jämt läst ut Lucas Gottzéns bok om män och våld mot kvinnor när jag nåddes av nyheten att Paolo Roberto blivit haffad för sexköp. Jag känner honom inom ramen för kampsport och kan inte säga annat att han köpt sex känns sorgligt ur alla perspektiv. Det finns ingen vinnare i en sådan här händelse utan bara förlorare.

När en framgångsrik och populär medelålders man köper sex har något gått riktigt snett. Framför allt om man är i en relation där man kan bli tillfredsställd för då är det något annat man söker. Jag säger inte att detta har något med personen ovan att göra utan belyser vad som brukar vara orsak till att man gör de moraliska och rättsliga gränsöverträdelser i likhet med sexköp av sårbara kvinnor.

Män som köper sex söker ofta det man inte kan få i hemmet, lösningar på egna tillkortakommanden eller det som imponerar på andra. I de fall det handlar om våld, förkroppsligar dessa övergrepp patriarkala värderingar samtidigt som dessa män även bryter mot normer för respektabel maskulinitet. Majoriteten av alla män ser faktiskt ner på män som utnyttjar sin makt, oavsett det handlar om pengar eller status, och köper sig sex i en kontext där man utnyttjar en utsatt kvinna.

Den tid när man hävdade att dessa kvinnor själva ville vara i prostitution är förbi. De handlar om droger, människohandel eller tafatta försök att normalisera sexuella övergrepp under uppväxten. Av de 1,5% av våra gymnasieungdomar som säljer sex har majoriteten utsatts av våld och sexövergrepp under sin uppväxt (Svensson, Fredlund, Priebe, & Wadsby, 2013). Det är en siffra som chockerade mig i alla fall, naiv som man är när man tror att Sverige är ett jämlikt och fredligt land.

Men det är inte enbart kvinnan som far illa i den historia vi nu bevittnar. Skammen när man blir upptäckt och dess konsekvenser är förödande. ”Rätt åt dig” är ofta uppfattningen innan vänner, uppdrag och kamratstöd försvinner. Den här typen av handling väcker starka känslor hos människor och få tror på att det var en engångsföreteelse och förlåtande ligger ofta långt borta.

Jag kan inte fördöma eller känna skadeglädje. Det här är en tragedi för både förövare och dennes sambo. Men även smärtsamt för arbetskollegor, vänner och bekanta. Men inte minst, den sårbara kvinna som blir utsatt för sexköp (många gånger våldsamt) enligt löpandebandprincipen, är ett offer som ofta hamnar i skymundan när sexköpare åker fast.

Det är dags att arbeta preventivt för att förhindra mäns våld mot kvinnor. I min värld handlar det om att hjälpa både den som utsätter och den som utsätts för våld i alla dess former. Vi bör avstå från att fördöma innan vi har en hel bild över vad som faktiskt är orsak till dessa övergrepp.

Men från en kampsportare till en annan, P.R. det här är en match som är tuffare än någon match du tidigare gått. Det här är en offentlig TKO där offentlig avbön är långt ifrån tillräckligt. Nu är det inte skam och självömkan som gäller utan professionell hjälp i form av terapi och visa att du är en man som inte ger sig på svagare individer. Det är väl vad kampsport handlar om eller hur? Sedan behövs en och annan vän som talar i klarspråk och ger dig kraft att gå vidare när imperiet faller. En spark i arslet, stå upp och ”skärp dig” med andra ord men med det sagt, du vet var jag finns.

Dags att se våld mot kvinnor såsom det utövas och låta könsneutralitet ta semester ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.