”Jag vill se ut som den på bilden”

on

Nu kommer allt fler vetenskapliga studier som redovisar negativa effekter av ”fitness inspiration” sajter på sociala medier, där 59,4 % av inspirationssajterna sägs vara skrivna av personliga tränare och/eller idrottare och 17,7 % som följde sajterna bedömdes vara i riskzon för ätstörningar. Vilka påstår nu detta? Forskaren Raggatt med medarbetare (2018) studerade sajten fitspiration och kom till slutsatsen att innehållet kan påverka följarens välmående negativt. Sajter med välutbildade skribenter hade högst trovärdighet.

Det intressanta är att personliga tränare och idrottare har en mycket begränsad kunskap inom kost och träning om man jämför med dietister och idrottsfysiologer (de senare har 3-5 års längre utbildning). Framför allt saknas kunskap i själva tränarskapet och nutrition i förhållande till träningen. Trots det är många PT (det finns undantag) inte rädda för att ge råd både om skador, till äldre, överviktiga eller andra med begränsad hälsa. Det är inte utan risk men har man inte kunskapen ser man inte heller riskerna.

Bara för att man själv tränat (även om man vunnit VM) betyder det inte att man är en bra tränare för andra. Tvärtom nästan eftersom man bara har sin egen erfarenhet att utgå ifrån och baseras alla program på det blir det per automatik ovetenskapligt. Det är ju fullständigt orimligt att den som gått igenom gymnasiet skulle vara berättigad till att undervisa på gymnasiet.

Träning är en vetenskap och idrottsnutrition likaså. Det är toppen med alla entusiastiska tränande människor som vi har i vårt land men varför inte låta träningsintresset även inkludera mer och mer kunskap?

Referens: Raggatt et al. (2018). I aspire to look and feel healthy like the post convey: engagement with fitness inspiration on social media and perceptions of its influence on health and wellbeing. BMC Public Health, 18, 1002.

Foton av Sara Kurfeß och  Georgia de Lotz 

7 kommentarer Lägg till

 1. Peter ( outsider ) skriver:

  Hejsan, nu är vi där igen😀 förr blev jag irriterad och arg, just på folk som kom till gymmet med en bild om hur de vill se ut, men de vill inte förändra sitt levnadssätt, därför slutade jag coacha folk, det hade troligen slutat med mord, vad det än gäller i vårt samhälle så söker människor kvick fix, och det otroliga är att ärthjärnorna tror på det också, man vill helt enkelt äta kakan men ändå behålla den, de löser gymkort 2-3 månader innan beachen hägrar och tror i sin vildaste fantasi de ska se ut som personen på omslaget i tidningen Body!!!!, de fattar inte att personen i fråga har tillbringat många år på gymmet, skaffat sig kunskaper, ändrat sina liv för och nå dessa mål, tro mig jag vet, själv är jag i år 55 år gammal, med en 23 åring kropp, det krävs disciplin på hög nivå, mellan 7 och 9 pass i veckan med hög intensitet, hur många gånger har jag inte coachat och gett personer träningsprogram, de är på gymmet när jag Kommer, de står där och kör sin cardio på crosstrainern, fullt påklädda med hodd jackan på, huvan uppe för det har ju de stora grabbarna som tävlar i mister Olympia, eller fryser de om öronen😂 jag hälsar och går förbi, jag kör ett super pass, 8 övningar 4×12 på varje, hög puls och svetten sprutar, detta tar cirka 50-55 minuter, när jag är färdig då står klienten fortfarande på crosstrainern och alla kläder är på, inte ens lite fuktig i pannan, vad tror de egentligen, inte nog med detta, när de är färdiga går de tillsammans med sin tränings vän och tar en go fika som belöning!!!! Till min sista klient så jag dessa ord efter att bevittnat det hela: Du vännen vi lägger ner detta, du slänger pengarna i sjön, köp ett extra wienerbröd istället, och om du inte redan har en hund så köp en pudel och traska runt kvarteret, för detta är slöseri med både min och din tid, jag lägger ner hela min själ på att hjälpa dig och du bara skiter i det hela, tydligen har du inte lyssnat med intresse och respekt på vad jag sagt dig under våra samtal överhuvudtaget, vad gäller maten så reagerar vi olika på protein och kolhydrater, tror knappast det finns nån som kan säga hur mycket och vad man ska äta efter ett möte, man får prova sig fram, förnuftigt så vet nog de flesta vilket som är nyttigt och inte, allt kring detta har blivit en industri, och det finns mycket pengar och tjäna, kvick fix vet du😀 jag har tävlat mycket, aldrig haft nån utbildad kost rådgivare, vill man bli kroppsbyggare till exempel, ja då anlitar man inte en barbie pt på gymmet, man anlitar en erfaren kroppsbyggare, enkelt och självklart, typ man anlitar inte en snickare för att svetsa avloppsrör, tack för ordet
  Mvh Peter

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   Hej Peter och tack för din kommentar. Du har ett intessant perspektiv på din inställning till vissa som tränar på gym men inte till kroppsbyggare om jag förstår dig rätt. Jag kommer från en annan värld än kroppsbyggning så mitt perspektiv kan skilja sig från ditt och ”de andra” som du beskriver men vad gör det. Vi lever i en demokrati där alla har rätt till en egen uppfattning. I min värld handlar träning om att förbättra prestationsförmågan vilket är ganska tydligt. Det är tävlingsreglerna som styr vilka kapaciteter som ska tränas upp och ålder och nivå när det bäst görs. I tillägg ska träningen anpassas till personens status och potential och självfallet till vilken period man befinner sig i (tävling, återhämtning, uppbyggnad osv). Det här idrottsliga sättet att tänka är enklare på det sätt att träningsplaneringen bestäms av tävlingen och tävlingsreglerna. I mitt fall var det kampsport och det slutliga målen var VM. Självklart var träningen hård men enligt grundläggande träningslära med varierad intensitet, duration och frekvens för att nå syftet på bästa sätt.
   Idag tränar många för att bli så trötta som möjligt och det har jag faktiskt inte kunna förstå varför man gör. Om man ser till träning vill säga. Om man gör det för att banta förstår jag naturligtvis vad avsikten är.
   En uppfattning tror jag att jag har ett annat perspektiv på, tycker det är tufft att kalla andra för ärthjärnor. Det känns väldigt nedvärderande om man nedvärderar människor som kanske aldrig har studerat träningslära eller forskat. Det är ju ett måste för att kunna generalisera om vad som kan gälla för alla, en personlig erfarenhet är ju bara en personlig erfarenhet.
   Sorgligt om du låter träningen som ska vara positiv och givande bli lidande av vad personer på gymmet gör. De har säkert en egen agenda och uppfattning bara.

   Gilla

   1. Peter ( outsider ) skriver:

    Nä, de kom till mig och har en agenda, de anlitar mig och berättar bestämt om sina mål, och tror inte det ska kosta nåt. De betalar mig. Jag lägger ñer tid med samtal m,m sen blir de obstinata och gör tvärtom, sen ovanpå detta gnäller inför vänner och bekanta att träningen inte gav resultat, vad andra gör på gymmet är deras grej och det lägger ja ingen energi på, huvudsaken är att de mår bra, jag har 30 år bakom mig inom kampsport, kick och thaibox, sedan 6 år tillbaka bara gym och mens phsysic. Jag vet vilket jävla slit det är, inget är gratis, och träning är som en tomat, färskvara

    Gilla

 2. Sara Ljungdahl skriver:

  Det jag tror ni båda egentligen säger är att enkla ”dieter” och ”bantning” (på crosstrainer eller annat sätt..) inte fungerar i längden för prestation (varken i idrott/träning) eller om målet är att ”vara 55 år och se ut som 23” om det vad jag förstår innebär väldefinierade och välbyggda muskler. Jag håller ju helt med Yvonne Lin om att en tränare som är både välutbildad men gärna också med egen erfarenhet av sporten/idrotten/målbilden är det bästa eftersom enbart den egna prestationen inom en idrott är en högst personlig erfarenhet och inte kan appliceras på vem som helst. Det är ju av precis samma anledning man inte ska följa bilder på instagram, träningsbloggar eller ens populära dieter som förordas av nån läkare med egen erfarenhet av just den dieten.. Jag tror också precis som Peter att det krävs disciplin/målmedvetenhet och att förnuftet skall bestämma över känslan för att nå dit man vill. Är det däremot inte VM och medaljer eller något annat livsavgörande än ett kroppsideal och utseende som är målet är frågan hur mycket livskvalitet och faktiskt hälsa som är värt att offra längs vägen?

  Gilla

 3. Peter ( outsider ) skriver:

  Jag kanske uttryckte mig klumpigt, givetvis får folk träna hur de vill, all träning är bra för kropp och själ, det jag menade och var trött på är folk som kommer till mig och har stora mål, förändra sin kropp och livsstil inte lyssnar och tror det är enkelt, typ jag löser ett gymkort så löser sig resten, man måste analysera sitt liv, har jag familj, har jag barn med allt vad det innebär, jobbet, hemmet, såna saker måste givetvis prioriteras, och tro mig det har jag försökt och förklara med klienter vid första samtal, jag tror inte det går in riktigt, de sitter där fulla av adrenalin och förhoppningar. Rom byggdes inte två månader innan stranden hägrar, jag puchar och stödjer med allt vad jag har, förklarat allt, och menar på att man kanske ska bli lite andfådd och blank i pannbenet, en kvinna frågade en gång vad som ökade puls och brände, jag sa har du provat spinning, kvinnan svarade med ett förtvivlat ansiktsuttryck: SPINNING! Nä då blir man ju svett, JAG VILL SE UT SOM DOM, jo klart dom vill, men är de det viktigaste? Träning ska vara kul och man ska må bra, det andra är en livsstil 24/7, jag vet, underlättar även med diagnos adhd också😀 mig har det kostat äktenskap, och det erkänner jag att då är det ett missbruk, fåfänga för min egen del. Bekräftelse från andra? Nä. Jag visar sällan upp mig, tränar när det är som minst folk på gymmet, att ha en ung kropp innebär inte att jag lurar döden eller åldrandet, de flesta i min ålder tycker ju faktiskt att när man tränar på denna nivå i min ålder så är det nåt fel på en. De får gärna tycka det, jag bryr mig mindre, jag pratar heller aldrig om min träning med någon utanför gymmet, jag dömer aldrig folk om hur de ser ut, jag om nån ska ju vara tyst vad gäller detta 😀 allt handlar om att må bra. Men om de kommer till mig och tror jag ska trolla bort 25 kilo och få dem att tävla i Beach 2020 på 4 månader och ändå ska de kunna trycka godis och wienerbröd, då blir jag trött och irriterad, när man frågar vad de äter och de svarar att de äter 1 1/2 kilo gräddost i veckan och jag då svara att det kan du ju lägga ner här och nu, då blir de irriterade och svarar, jag älskar gräddost och tänker ta mig tusan fortsätta äta mina 1 1/2 kilo, blir man inte trött då, vem fan får den önskade sexpacken med den inställningen, så pt grejen ligger i soporna, man märker rätt så fort om folk har det i sig, då engagerar ja mig oxå, och när den glöden finns så jag det gratis

  Gilla

  1. linyvonne skriver:

   All träning är inte nödvändigtvis bra för kropp och själ. Smart upplagd träning gör vad som är tänkt däremot, nämligen förbättrar människans fysiska prestationsförmåga. 🙂

   Gilla

   1. Peter ( outsider ) skriver:

    Du har rätt, i den världen ja är i så tror jag inte träningen på elitnivå är sund i långa loppet, om man nu inte är fåfäng så är rörelse och ett aktivt liv nog det mest hälsosamma, att äta mer sunt, vi stoppar i oss för mycket gift idag

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.