Du ser vad du förväntar dig att se

Selektiv perception brukar man kalla det faktum att man sällan iakttar någonting objektivt utan gör det med en förutfattad mening. Du har kanske upplevt fenomenet när man läser ord som är felstavade men inte lägger märke till felet. Man läser ändå det ord som man förväntade sig att det skulle vara.

Lade du märke till korten på bilden? Såg du att något var fel? Två forskare, Jerome Bruner och Leo Postman, genomförde försök där personerna fick se liknande kort, men med ett av dem manipulerat, i det här fallet svart färg på hjärter tre. Få personer uppfattade att något var fel men när man blev varse det, hade man olika strategier för att förklara varför.

yvonnelin_different peoople

Vi har helt enkelt olika strategier för att förklara oss. En reaktion är helt enkelt förnekelse. Man vägrar att inse att något var fel. En annan reaktion är lite mer av en kompromiss. Man säger att färgen inte var helt svart utan gråaktig, formen var inte riktigt som ett hjärta osv. En del blir upprörda för att de ”blev lurade” och andra uppfattar helt enkelt manipulationen.

I vårt vardagsliv förekommer selektiv uppfattning dagligdags. När två personer uppfattat något på olika sätt kan båda två vara övertygade om att just de man själv såg var korrekt. Tyvärr är det så att vi har fel betydligt oftare än vad vi tror. Några som har erfarenhet av detta är brottsutredande poliser.  Vittnen är ofta övertygade om att det var en viss färg på håret, kläderna, längd på personen osv. men vittnesmålen överensstämmer sällan.  

Så en god idé är kanske att vara ödmjuk inför att man kan ha missuppfattat.  Bakgrund och erfarenhet färgar av sig på oss mer än vi anar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.