Nyckeln till motivation

Motivation för Motion

Många undrar över hur man ska kunna motivera sig till att träna. Vetenskapliga teorier är samstämmiga när det gäller den viktigaste drivkraften nämligen att tycka om det man gör. Med andra ord lär man inte vara så motiverad om man utgår från att träna för att man ”bör göra det”. Det är inte heller en motivationsbooster när man mår bra först efter träningen. Man blir motiverad av att träna det man tycker är roligt, intressant, utvecklande eller liknande. Ta tid för att prova olika träningsformer och hitta det du tycker om.

Framsteg

yvonnelin_motivationEn annan faktor som motiverar är att se framsteg och resultat. Anledningen till att det motiverar är för att det stärker självkänslan som i sin tur kan vara peppande. Man kan nog säga att förbättrade resultat är en form av belöning och incitament. Om än inte lika motiverande som ”inre motivation” (det man tycker om) är ”yttre motivation” inte att förkasta.  Bonus, bra betyg och löneförhöjning är incitament i vardagslivet liksom utmärkelser, medaljer och positiva kommentarer från en tränare kan vara det i träning.

Killer

yvonnelin_motivationkillerEn riktig motivationsdödare är att utsätta sig för en högre belastning än vad man har kapacitet för att klara av. Träna tills man kräks är ett bra exempel på det. Välta däck och göra berpees när man är helt otränad och överviktig är ett annan icke så fullt genomtänkt övningsval. Att gå ut för fullt och träna flera dagar i rad utan vila (avsaknad på återhämtning) är ytterligare ett sätt att sänka motivationen. Det finns många exempel på mindre bra träningsplanering. Ett tips på vägen är att tänka på att:

”det som känns roligt när man gör det, med största sannolikhet blir något man gör om igen”. 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.