Var sitter själen?

tai-chi-ylSemantiska bryderier

En återkommande fråga är var själen sitter. Vanligtvis sätter vi handen på hjärtat. Är individen placerad på samma plats? Eller var sitter själva jaget? Kropp & Själ är inte bara namnet på radioprogram, böcker, pod casts och allhanda träningsformer, det är ett filosofiskt problem sedan Renè Descartes påstod att det handlar om två skilda entiteter. Låt oss lämna den diskussionen till ett senare tillfälle men varför inte fundera över varför svenska benämningen Kropp & Själ heter Body & Mind på engelska. Borde det inte vara Body & Soul? Eller borde inte vi säga Kropp & Tanke/medvetande eller något liknande. I Kina har man lagt ihop alla tre; kropp, själ och medvetande. En österländsk treenighet som lägger grund för många traditioner och antaganden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.