Överviktiga äter inte pizza

Överviktiga personer äter inte pizza och inte godis, kakor eller dricker läsk heller för den delen. De allra flesta som kommer för att få hjälp med sin övervikt säger att det ”äter bra”. Med bra menar man att man utesluter all skräpmat.

Sluta stigmatisera

Överviktiga personer får ofta finna sig i att illasinnade nyttigätare stigmatiserar. Man ser med ett viss förakt ned på de som ”inte kan stå emot” frestelsen att äta det som man anser vara orsaken till vår fetmaepedemi. Stirrar ner i deras matkorg i affärer……

Hamburgare är inte skräp

yvonnelin_cellmembranMen ack så fel det kan bli. Många överviktiga personer förstår inte varför de går upp i vikt när de inte äter onyttigt lika lite som de som ser ned på överviktiga förstår att det inte handlar om skräpmat i fråga om vikt. Mat bryts ned och tarmen vet inte varifrån molekylen kom.

Längd mäts i centimeter och energi i kilokalorier

yvonnelin_foodchoicesViktuppgång handlar om ”hur mycket” man äter och inte vad man äter.  En kalori är en kalori oavsett varifrån den kommer. Så nästa gång du ser någon med övervikt, sluta att förutsätta att de är ryggradslösa djur utan disciplin. De har liksom nyttigätarna fallet för myten att pizza gör en fet.

Att byta ut tusen kalorier pizza mot tusen kalorier jordnötssmör, kvarg, proteinpulver och lax är ett likvärdigt byte med avseende på viktpåverkan.

Och förresten, mättnad följer inte klockan utan hur mycket energi som tillförts kroppen. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.