Auktoritärt eller slappt föräldraskap

on

Som förälder är det viktigt att sätta gränser och vägleda sina barn så att de kan socialiseras in i ett samhälle så smärtfritt som möjligt. Men det är en konst att veta när gränserna sätts för löst eller hårt och jag tror att alla föräldrar hört sina barn säga ”ja men hon får ju det så varför får inte jag det” och så vidare. Barn jämför både sina föräldrar och sig själva med andra familjer och det är ett led i barn och ungdomars utveckling.

Barn som växer upp utan styrning får svårt med att veta vad som anses vara rätt och fel i sociala sammanhang. Långt ifrån alla är som Pippi Långstrump som klarar sig själv och växer av att få ta egna beslut. Vill det sig illa blir de istället en skugga av någon annan, de håller sig i bakgrunden och gör som andra. Deras liv och lycka kommer kanske i större utsträckning präglas av vilka man kommer att umgås med.

De som har en auktoritär uppväxt vänjer sig vid att lyda varmed de riskerar att få problem när de lämnar barndomshemmet. De förväntar sig att någon annan ska ta beslut och faller lätt in i relationer där en ny person tar kommandot. Med andra ord får det en minskad autonomi och självbestämmande vilket i sin tur leder till låg självkänsla.

Som så många gånger när det gäller hälsa och välmående är ”lagom” den väg som fungerar bäst. Som förälder bör man därför ge stöd när stöd behövs men släppa dom fria när de behöver pröva sina egna vingar. Bestraffning och tillrättavisning kan behövas ibland men aldrig utan förklaring hur man kunde ha gjort det bättre. Att ge förtroende och lita på sina barn är lika viktigt och då kanske det är bra att minnas hur man själv var som ung.

Att tvinga barn, ungdomar eller vuxna att ändra ett beteende är en ohälsosam väg att gå. De bästa förändringarna följer på ökad insikt och förståelse för varför en förändring skulle gynna de själva.

Som förälder vill jag avsluta med att det jag tagit upp är försvarbara teorier men som förälder är man inte mer än människa och måste tillåta sig själv att göra fel ibland. Tack och lov för att ordet ”förlåt” finns på alla språk.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.