Att leva här och nu

on

Det här uttalandet har blivit så vanligt att det låter som en klyscha men det har historiska anor. Uttrycket blev känt när yoga och mindfulness gjorde intåg i västvärlden. Lanseringen var lyckad och aldrig har väl så många professioner tagit till sig enkelheten i framför allt det senare men var det så det var tänkt?

Många söker hjälp i det österländska för att man mår psykiskt dåligt. Eftersom depression pekar bakåt och ångest framåt, det vill säga den deprimerade låser sina tankar till det som varit medan den ångestfyllde räds framtiden, så kan ”här och nu” kännas som en befrielse.

Inom KBT och vissa andra terapier anammas Medvetande andning som en metod för att vara här och nu. Man går in i detalj i varandet just nu – ibland med tillägget att acceptera läget och sina egenskaper som de är. Vissa tycker att det är avspänning men det sägs inte ha varit avsikten.

I den österländska läran kan det te sig annorlunda även om man förvisso vill vara här och nu men man har ofta olika mål och tillvägagångssätt. En meditativ form har fokus på komplexitet och vår analytiska förmåga att se samband. En annan metod är att försöka tänka på ingenting. Det finns en variation av mål och tillvägagångssätt men gemensamt är att andning och medvetande anpassas till individens status och mål.

Med andra ord gäller en metod för den som är deprimerad och en annan för den ångestfyllde. Den antika meditativa resan i österländsk tappning, handlade sällan om att uppnå lycka, utan syftet var och är fortsatt snarare att minska lidande vilket kan rimma väl för de som mår dåligt psykiskt. Men medveten träning är en självklar och ingående del även i andra former av österländsk träning. Andning, medvetande och kroppsrörelse är intimt förknippade med varandra.

När en metod för den ångestfyllde appliceras på den deprimerade riskerar istället personen att försämras så kunskap och erfarenhet hos ”vägvisaren” är nog så viktigt. Kanske hade min kinesiske lärare rätt när han en gång sa att jag hade talang, för om 40 år skulle jag bli bra. Att undervisa innan man är gråhårig är inte möjligt i Öst men härhemma kan det räcka med ett par veckokurser för att vägleda någon i medvetande……..svårt att förstå för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.