Tillfrisknande med ortorexi

on

Under våren kom väldigt många med ortorexia atletika till oss på Ylab. En stor skillnad var att många var idrottare på hög nivå och en annan att det gått väldigt långt innan man söker hjälp. De gör att symtomen är starkare och då inte minst ångest och tvång vilka många felaktigt kallar stress och kontrollbehov.

Nu efter semesteruppehåll, vilket är mycket påfrestande för flertalet, har vi kommit igång igen och jag kände verkligen en stor lättnad idag när jag insåg att vi ror de allra flesta i land. Man är självklart glad över att de kommer att bli helt friska (inte tjocka) men som alltid går mina tankar till de som ännu inte vågat ta språnget.

Jag och mina medarbetare ger inte upp i första taget, det har vi med oss från elitidrotten, så det är bara att kämpa vidare för det ska gå vägen. Man blir lite bekymrad bara när en relativt känd nutritionist säger att överträningssyndrom inte handlar om överträning utan undernäring. Jag skulle nog vilja säga att undernäring är en konsekvens vars orsak handlar om träning i allra högsta grad. Detsamma gäller ortorexia atletika. Det är inte anorexia eller bulimi.

För mig är det som att säga att det är feber som är problemet och inte det virus som orsakat febern.

Den som kämpar med ortorexi har en gigantisk uppförsbacke i början av behandlingen men tack och lov har nästa alla kommit över krönet och kan se allt fantastiskt som finns på den andra sidan. Ni som är i backen, ge inte upp för det finns krut i er med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.