The spot light effect

Alla ser dig inte

The spot light effect är känslan av att vara i rampljuset och iakttagen av samtliga runt omkring. Fenomenet går hand i hand med illusionen om att ens känslor kan ses  på utsidan vilket naturligtvis inte är fallet. Båda illusionerna är socialpsykologiska fenomen där tankefelet består i tron att allt förankras till mig och mina känslor.  Ett exempel är när man som student sitter på en dugga och vet att man inte läst på tillräckligt. Oron leder till att man tror att lärarna kommer att uppfatta just en själv och därmed be en svara på frågorna.  Ett annat exempel är att man tror att en person som man tycker illa om kan genomskåda en.  I själva verket bottnar det här i vårt egocentriska jag. Vi tror oss vara mer betydelsefulla än vad vi faktiskt är.

Rädd för att vara pinsam

Som så mycket annat finner vi grunden i vår rädsla för att göra bort oss eller framstå som pinsamma. Ortorexia Atletika är ofta förenat med ångest och eftersom många som drabbas även tävlar, är man i blickfånget. Spot light effekten och den vilseledande känslan att man är mer iakttagen än man faktiskt är, kan leda till ännu starkare ångest vilket ökar sannolikheten att misslyckas.

Tankar och känslor ligger tryggt förankrade i kroppens boning och du är betydligt bättre på att kamouflera vad som sker än du tror. 

Referens: Gilovich, T., Medvec, V. H., & Savitsky, K. (2000). The spotlight effect in social judgment: An egocentric bias in estimates of the salience of one’s own actions and appearance. Journal of Personality and Social Psychology, 78(02), 211–222

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.