Vetenskap om munskydd

Av Anatoli Grigorenko, PhD

Vem kunde ana att för bara två år sedan, munskydd skulle bli ett ämne som delade Sverige? Medan de extrema ytterkanterna i denna i högsta grad svenska debatt, övar i sin förmåga i att förolämpa sina opponenter, ska vi försöka hålla oss utanför pajkastningskriget och kika lite närmare på vetenskap istället.

Har man rest i Asien, är man bekant med synen av människor som bär munskydd i vardagen. Man bär den när man är förkyld för att skydda de andra – sina medmänniskor. I Europa har det mest varit en del av medicinska personalens utrustning.

Den stora frågan om munskydd är om det hjälper eller ej att begränsasmittspridning, i detta fall corona. En väl genomfört studie med samma fråga publicerades i slutet av 2021 i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS). Studien finns tillgänglig gratis här (https://www.pnas.org/content/118/49/e2110117118)

Studien studerade risken att bli smittat i en situation när två personer befinner sig nära varandra och där en är smittat och den andra är utsatt för risk att bli smittad. Är man intresserad av detaljer kan man läsa hela studien. Här återger jag de viktigaste slutsatserna som forskarna kom fram till.

Utan munskydd på en distans på 3 meter är risken att smittas över 90% inom några minuter

1 – bästa skydd är när både smittad och utsatt person bär en så kallar ffp2 typ av andningsskydd som är väl anpassad till ansiktsform. FF 0,14% risk

2 – om en av två personer (smittad eller utsatt) bär en ffp2 mask som är väl anpassad till ansiktsform. Ff eller fF 0.64 – 0.87 % risk

3 – ffp2 mask som är sitter löst på båda eller på en av personerna. Något sämre men nära en situation när båda bär en ”vanligt” medicinsk munskydd. ff 4,2 % risk

4 – allmän smittorisk oavsett typ av mask (ffp2 eller medicinsk munskydd) är mycket låg när båda använder en munskydd. Konservativt beräknad risk uppgår då bara till 10%.  SS 10,4% risk

En andningsskydd av kategorin ffp2 är att föredra eftersom även när den sitter löst ger den ca 2,5 gånger bättre skydd än ett ”vanligt” munskydd.

Det hade hänt vid ett par tillfällen under mina resor till tävlingar att jag fick förkylningssymtom. När man är på en tävling som coach, behöver man vara nära eller till och med mycket nära sina tävlande. Då gick jag naturligtvis till ett apotek och utan några bekymmer kunde jag köpa munskydd för att skydda mina tävlande från att riskera bli smittade av mig.

Varför berättar jag detta? Ju, när risken för smittan i Sverige förnekades i statlig tv-kanal i början på 2020, tänkte jag att det blir rätt tid att inköpa munskydd till oss på Ylab eftersom vi jobbar med nära fysisk kontakt till många kunder, däribland sådana som numera (sedan mars 2020) blev kända som ”riskgrupper”. Första inköpet kunde jag göra så sent som 24 juli 2020. Det fanns inga munskydd att få tag i innan dess helt enkelt. Det är ett enskilt exempel såklart men jag vill påstå att jag är ganska duktig för att hitta det som behövs…

Vill du minska risken att bli smittat eller smitta andra människor – använd munskydd. Allra bäst fungerar en ffp2-typ som är på bilden.

ffp2

Har man inte tillgång till ett sådant, fungerar även ”vanligt” munskydd för att minska risken för smitta.

Samtidigt, se till att hålla avstånd om det går.

Må väl!

Anatoli Grigorenko, PhD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.