Blackebergs Gymnasium – härliga ungdomar!

on

Igår och idag har jag föreläst om hälsa och ohälsa på Blackebergs gymnasium. Det blev mycket om livsstil och om ortorexi så klart men även en genomlysning av andra former av psykisk ohälsa. Men inte minst så handlade det om motsatsen det vill säga vad är friskt egentligen? Och hur blir man frisk (vilket man kan) eller undviker att köra ner i ortorexidiket. Det är vad man behöver höra. Hela samhället genomsyras av förbud och skrämselpropaganda som gör att många leds in i ofrivillig svält och tvångsmässig fysisk aktivitet eller som i ortorexi; obalanserad kost och tvångsmässig träning.

Vid varje talaruppdrag där ortorexi ingår kommer några fram för att fråga och andra hör av sig senare. De vill ha hjälp och så även en ung grabb idag som redan fått stressfrakturer och psykiska symtom med mycket lidande. Så modigt att våga fråga.

Nu har det kommit en ny hallelujabok Anorexia. Det är så sorgligt att se hur bokförlagen gottar sig i att influencers leder andra in i ätstörningsfördärvet. Vi som arbetar med ät- och träningsstörningar vet vad lidandet innebär och gråter när vi ser hur man propagerar för ätstörda beteenden. Det är oftast ett sätt för skribenten att försöka normalisera sitt destruktiva beteende. Sorgligt Nordstedts Förlag. Nu uppmuntrar till ätstörningar när ni ger ut en bok som frossar i symtom.

Vi möter så många drabbade och deras anhöriga som genomgår ortorexins fasa och känner sig maktlösa inför media och bokförlagens upphöjande av personer som är sjuka.

Läs mer om ortorexi

Hjälp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.