Ångest kan triggas av svält

on

Från pirr till oro till extrem rädsla och panik

yvonnelin_panikÅngest handlar om att vara rädd. Ibland så rädd att man tror att man ska dö. Förväntade katastroftankar är en faktor som kan leda till en panikattack som, när de kommer allt tätare, i sin tur kan leda till agorafobi. Man blir helt enkelt rädd för att lämna tryggheten hemma om och utifall man skulle få en panikattack. När panikattacker gör att man får ångest för att få en panikattack har de blivit självuppfyllande.

Panikattacker föder panikattacker

yvonnelin_panik_somnPanikattacker karakteriseras av att andningen blir kortare och ytligare, hjärtat bultar och slår och man är mycket rädd. Fysiologiskt sett är det vårt autonoma nervsystem, det vill säga det som inte styrs med viljan, som ökar sin aktivitet. Symtomen är flera; yrsel, känslan av att inte kunna svälja, hög puls, ont i bröstet, snabb och kort andning, ont i magen, svårt att få luft, darrningar, svettningar med flera.

Koffein, laktat och koldioxid triggar

Några faktorer som kan utlösa attackerna är bland andra koffein och förhöjda halter av laktat och koldioxid. Många med Ortorexi går på svältkost men tränar samtidigt hårt. Det är inte ovanligt att man försöker bättra på tröttheten (som kommer av energibrist) med en rad olika speed-drycker och kaffe. Laktatbildning och stundom höga halter av koldioxid hör till vardagen.

Orsakerna varierar men de är viktiga att utreda

Man kan dämpa panikattacker med antidepressiv medicin så kallade SSRI-preparat. Orsaken bör om det går utredas innan dess. Om det är ärftligt, vilket det kan vara behövs nog biokemisk hjälp för att få ordning på det hela. Men om orsaken ligger i att man försätter det autonoma nervsystem i alarmberedskap, på grund av extremt lågt underhudsfett i kombination med kraftigt negativ energibalans, ja då borde vi kanske börja med att förstå träningens principer. Såsom exempelvis vikten av återhämtning (mat, vila, sömn) så att kroppen får en chans att reparera sina proteiner och forsla bort sura metaboliter såsom laktat från våra muskler.

 

Kommentera