Promenera innan frukost Nja….

on

Promenera klockan 04 för att bränna – suck så sorgligt

Härom dagen skrev någon stolt på Instagram att hon sprungit en mil klockan 04.00, något hon gör varje morgon. Många hurrarop men är det inte ganska sorgligt? Hon kan inte vila stackaren.  Ångesten slår till som en klubba på grund av svält och promenaden dämpar ju eländet.

Bränner man mer på morgonen?

Vad kan man annars säga om den gamla uppmaningen att det är bra att gå innan frukost? ”Bra för vad” är den första fråga man bör ställa sig. Antagligen svarar de flesta ”för att bränna”.  Ja, någon träning handlar det ju inte om så låt gå att vi ser det ur ett bantarperspektiv. Cirka 500 g glykogen (lagrade kolhydrater) lagras i muskler och lever. Efter nattens sömn har en del av det bränslet använts och depåerna är lite lägre på morgonen. Glykogen är ett högoktanbränsle som passar utmärkt när man vill ha energi till sina muskler snabbt. Så redan efter en promenad under en timme kan lagren börja sina. Fett som bränsle börjas då oxideras i allt större omfattning. Under förutsättning att man har något vill säga.

Nödlösning för kropp i stress

Välbantade och neddeffade har inte mycket att hämta där och får därför slå på panikknappen och koppla in överlevnadsreserverna. Protein bryts ned vilket känns som en riktigt dum idé för den som vill bli vältränad. Att låta muskelmassan brytas ned och kicka igång svältmekanismer är långt ifrån hälsosamt och inte heller något vidare träningsupplägg. Ganska korkat helt enkelt.

Kommentera