Gubbar som kubbar

on

Man kan faktiskt åldras långsammare om man tränar regelbundet. Observera att det inte betyder exakt detsamma som att man blir ung av att träna. Det är relativt vanligt idag att man talar om ”fitness ålder” respektive ”biologisk ålder” eller kanske enklare uttryckt; den fysiologiska ålder man har respektive vad som står i passet. Det som var intressant i en av de tidiga studierna om detta var att äldre medelålders män som man mätte en mycket ”ung” fysiologisk status på kunde vara äldre än vad den fysiska kapaciteten visade. Däremot hade de som var fysiologiskt ”gamla”  inte nödvändigtvis en hög ålder.

Kortfattat betyder det att åldringshastigheten kan saktas ner om man tränar regelbundet vilket många studier visat efter föregångaren.

 

Referens: Nakamura, E., Moritani, T., & Kanetaka, A. (1989). Biological age versus physical fitness age. European Journal of Applied Physiology, 58, 778-785.

Kommentera