Den sköra tråd som förhindrar missbruk

Just när man är som skörast måste man vara som starkast vilket kan kännas som en omöjlighet. ”Ensam är stark” är kanske inte vad den som just blivit lämnad känner och just i den stunden löper man risk att påbörja ett beteende som kan leda till missbruk.

Sprit, spel, sex eller shopping

Under en tuff period finner många tröst i destruktiva ting såsom sprit, sex, spel eller mat. Ofta handlar perioden om en förlust av något slag. Man kanske har förlorat en partner, fått sparken, blivit isolerad från vänner, blivit bedragen eller förlorat sin status. I vissa fall handlar det även om att förlora ett ideal. Kanske det man själv strävat för att uppnå. Då och just då ligger missbruk nära till hands.

När det gör ont ska vi vara snälla mot oss själva

Den slimmade, trimmade och asketiska hårdtränande idealbilden har kanske krackelerat när man fallit för frestelsen ”vila” och äta det man tycker är ”gott”? Det #ortorexi_atletika ideal som dominerar idag är förädiskt och riskfyllt.

 

Kommentera