Vilja och metod avgör om man blir frisk från #ortorexia_atletika

Barnsjukdomar fanns även gällande #Bulimi en gång

På 80-talet fick de med Bulimi behandling baserad på anorexiabehandling. Det gick sådär. Efter det att Bulimi fick en medicinsk diagnos i mitten av nittiotalet utvecklades behandlingsmetod för bulimi och cirka 70 % blir friska enligt Clinton & Norrings bok om ätstörningar.

#Ortorexia Atletika finns i samhället. Det finns ingen medicinsk diagnos. Att behandla ortorektiker med metod för anorexia kan liknas med vad som hände bulimiker förr. Det går sådär eller snarare ine alls. Vården har krav på evidensbaserad metod för det som diagnosen gäller. Idag finns varken det ena eller andra att erbjuda inom sjukvården gällande ortorexi.

Personal har kunskap men metoden fallerar

Detta till trots är det ändå sorgligt att höra hur man kritiserar ätstörningsvården när det egentligen inte handlar om bristfällg personal. De är välutbildade och månar om sina patienter. Men metoder som används (allt från urval, instrument, program, resultatuppföljning…) är fel för gruppen ortorektiker som är fixerade vid nyttiga livsmedel i kombination med tvångsmässig träning, det vill säga #ortorexia_atletika.

Revirpink

Ännu mer tragiskt är det när vissa vidhåller att det är detsamma som anorexia, att man aldrig kan bli frisk och så vidare. Ylab har arbetat med EED-12  i drygt 15 års tid och visat att det fungerar för de allra flesta.  Men man behandlas ibland som något skräp som katten dragit in av diverse revirpinkande akademiska falanger som bryr sig mer om semantik än patientens välbefinnande.

Du som är drabbad, ge inte upp. Det går att bi frisk. Har du viljan finns vägen. 

Kommentera