Elitidrott vs ortorexia atletika

on

Dagens plan VM 2017

Morgonpasset är avklarat och nu laddar vi för ikväll. En tjej Emma och en kille Amir ska fajtas för Sverige ikväll. De går ut som nummer 4 och 7 vilket gör det lite tajt för coachningen. Sedan ska vi titta på den superstora kines som ska gå match mor vår Domingos i 90 + viktkategorin.

Mat

Vad skiljer elit och #ortorexi atletika åt när det kommer till hur man äter och tränar? Först och främst; elitidrottare äter allt, mycket och gärna så länge de inte är tvugna att banta ned sig för en lägre viktklass. Frukost här består av gröt, omelett, mackor med pålägg och korv. Så ser en idrottsfrukost ut.  På bilden även lite tvorok och kakor (ja det är för en person).

Återhämtning

Elitutövare har återhämtningsperioder på flera sätt. De tränar inte hårt året om utan periodiserar vila, uppbyggnad, specifik träning och så vidare. De tränar inte sju dagar i veckan heller och under en tävling som här på VM sover man på nätterna (är inte hög på kortisol pga svält) och har även tupplur under dagen. Sedan vilar man under passen när tillfällen ges.

Träning

Elitidrottare i tekniska idrotter som exempelvis min sport Sanda prioriterar inte träningsmängd det vill säga ju mer desto bättre. Det handlar istället om att träna på rätt sätt. Under träningsperiod liksom under tävlingsperiod. Under VM tränar vi ett pass om dagen och idag tränar vi klockan 16, men bara de som inte ska fajtas ikväll.

Coachning

Sist men inte minst har man sin coach att förlita sig till. Det är inte en aktiv utövare som vunnit tävlingar som är vanligt inom fitness utan någon med specifik tränar/coachutbildning på högre nivå som kan träningsplaner mat, vila och allt annat som hör till träning och tävling.

 

Kommentera