Nattlig motion är dumt och riskfyllt

En kvinna går upp strax efter 04 för att gå ut och springa. WOW säger omgivningen. Vilken disciplin! Vilken motivation! Starkt gjort! Så kan man kanske säga om det är så att kvinnan i fråga har ett val mellan att sova eller springa. Faktum är att det sannolikt handlar om #ortorexia_atletika och att hon helt enkelt inte kan sova på grund av oro. Högt kortisol på grund av energibrist leder till att man vaknar och det är just vad som drabbar många ortorektiker.

Sömnbrist är en hälsorisk

För det kan väl inte vara så att personen i fråga tror att det är välgörande att byta sömn mot träning? Då skulle jag vilja rekommendera hjärnforskaren Matthew Walkers bok ”Why we sleep”. Han tar avstånd från alla högpresterande chefer och politiker som stoltserar med att säga att man bara sover 4-5 timmar per natt och förklarar det viktiga med sömn minst sju timmar per natt.

Walker har forskat om sömn i över 20 år och hävdar att kontinuerlig sömnbrist skadar hjärna och hjärtats kranskärl liksom immunsystemet. Det rubbar blodsockerbalansen och ökar risk för cancer, diabetes, stroke med mera.

Träning ska förbättra hälsa och prestation och i konceptet ingår återhämtning i form av mat och sömn. Sov. 

3 kommentarer Lägg till din

 1. Annie Croona skriver:

  Jag tror dock att många ”väljer” att gå upp, eftersom de inte är medvetna om att valet är styrt av tvång… Jag trodde ju själv länge att jag valde att gå upp för att det var smidigt för schemat den dagen att träna tidigt, eller för att jag gillade att få en ”skön start på dagen”… Men egentligen handlade det om rädsla för att inte hinna träna senare, eller av ångest som gjorde att jag inte kunde låta bli… Sömn är både viktigt och underbart! Glad att jag numera börjar dagen med något mer rimligt: frukost 🙂

 2. Anonym skriver:

  Kan högt kortisol även göra att man inte somnar och ligger vaken halva nätterna? Känner bara sådan inte stress.

  1. linyvonne skriver:

   DU har helt rätt i att många missar att det handlar om tvång och oro.

Kommentera