Kul i jul eller inte?

on

Att fasa inför julen

Många är de som fasar inför julen. För mycket mat, för mycket alkohol och kanske konsekvenser som man oroar sig för. Att spela frisk är påfrestande för den som lider av ätstörningar eller ortorexia atletika. Man måste äta som andra men blotta tanken innebär ångest. Man kanske inte kan sticka iväg för att träna eftersom andra inte gör det. Sedan är det den förrädiska alkoholen som gör att man kanske tappar omdömet och vräker i sig ”förbjuden” mat. Eller än värre, alkohol tar fram negativa känslor som leder till bråk och misshandel. 

Jul skall vara en fröjd

Julen är en tid för familjen och en tid för att vila. En självklar glädje för de allra flesta men inte för den som har ortorexi. Mycket folk skrämmer och vila är ett tecken på att man är slö.  Hur kunde det gå så snett att vi börjat ladda julen med negativa tankar? Vila från arbete och träning kallas återhämtning och är något som vi alla behöver.  Den som inte kan hantera sprit bör inte dricka. Så enkelt är det men tyvärr är det alltför många som inte inser sina begränsningar. Måttligt med mat och måttligt med alkohol är ett råd som man inte behöver ha doktorerat för att förstå att det är hälsosamt. 

En kommentar Lägg till din

  1. Madelene Håll skriver:

    Ja. Julefrid i juletid!! Man skulle önska att en sådan enkel sak. Vore enklare. Människan jagar.
    Men vad är det hon jagar efter? Hon vet nog inte ens själv, alla gånger.

Kommentera